preskoči na sadržaj
O školi

Naših prvih sto godina

   Jeseni 1911. (1. listopada) otvorila su se vrata "hrama prosvjete", odnosno Niže pučke škole u Žitnjaku, odlukom tadašnjeg Gradskog zastupstva slobodnog i kraljevskog Grada Zagreba.

   Od tada djeca iz sela Žitnjak i Petruševec nisu morala pješačiti po često puta nepovoljnom vremenu u Resnik. Bio je to "unikum" (jedinstven) primjer u Gradu Zagrebu, a možda i šire u Hrvatskoj ds se u jednom obližnjem zagrebačkom selu podigla škola.

   I tako je prohujalo mnogo jeseni i zima, a škola je okupljala, odgajala i obrazovala stotinu generacija. Puno je to godina za jedan ljudski život, ali i za jednu odgojno - obrazovnu instituciju, nema puno škola niti sredina koje se mogu podičiti ovakvim jubilejem.

   Trebalo je premostiti puno poteškoća, problema i teških zadaća u ovih 100 godina, ali ljubav za profesiju učitelja i želja za znanjem učenika sve je to uspjela prevladati. zato smo danas svi ponosni, roditelji, učenici i učitelji, kao i ostali djelatnici koji su u njoj radili. Svi oni, svih 100 generacija učenika, roditelja, učitelja i ostalog osoblja ugradili su sebe u ovaj lijepi mozaik i to je najljepšea slika koju smo stvorili i koju idalje stvaramo. Trajat će to daljnjih 100 generacija, a zatim i dalje i dalje...

   Mi smo sretni danas koji smo doživjeli ovaj jubilej zbog toga što su se ovdje ( u Petruševcu) i ondje prije ( u Žitnjaku) odgajale i obrazovale tolike generacije mladih ljudi, a jučer, danas i sutra vrijednih i uspješnih građana Lijepe naše. Sretni i ponosni smo na sve vrijedne i pametne ljude koji su izgrađivali i danas izgrađuju našu Domovinu. Hvala im na tome!

   Hvala svim vrijednim i marljivim učiteljima koji su nesebično dajući znanja dali i dio sebe i ostavili najljepše dane na hodnicima školskih zgrada u Žitnjaku i Petruševcu.

   Hvala direktorima i ravnateljima koji su vodili školu i brinuli o uvijetima rada kao i o rezultatima odgoja i obrazovanja. Ti rezultati često su bili i više nego značajni i prelazili okvire ovog mjesta, pa i grada Zagreba.

  Na kraju najveća hvala svim našim učenicima i djelatnicima koji su ranih 90 - tih stali na branik obrane naše Domovine te neki od njih položili i svoje živote, jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ovog niti idućih jubileja koje kanimo još proslaviti.

 Ravnatelj: Tomislav Barun,  prof.

 
Upisi u srednju

Upisi u prvi razred

Brošura za roditelje
Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf
JELOVNIK


GOTIK


ERASMUS

TražilicaKalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju