preskoči na sadržaj
Vijesti

I JA ŽELIM ČITATI

 Osnovna škola Žitnjak uključila se u nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I JA ŽELIM ČITATI“.


 Osnovna škola Žitnjak uključila se u nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I JA ŽELIM ČITATI“.

Kampanja ima za cilj informirati, educirati i senzibilizirati širu javnost o teškoćama, problemima i potrebama  osoba  s disleksijom  koje  ne  mogu čitati standardni crni tisak. Stoga se ovom kampanjom želi postići izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03 čl.86) što bi omogućilo veću dostupnost knjiga posebno uređenih i prilagođenih teškoćama osoba s disleksijom.

    Hrvatska udruga za disleksiju izvještava kako u osnovnim školama 30 000 učenika ima disleksiju, kao jednu od teškoća učenja koja najznačajnije doprinosi školskom neuspjehu.

S obzirom na teškoće s kojima se susreće ova skupina učenika tijekom obrazovanja, veliki problem predstavljaju knjige koje su pisane na neprimjeren način i onemogućavaju uspješno čitanje, a samim time i postizanje obrazovnih ciljeva.

Iz tog razloga i Osnovna škola Žitnjak uključila se u nacionalnu kampanju na način da će školska logopedinja održati niz predavanja i radionica  za učitelje, učenike i roditelje te ih pokušati senzibilizirati za probleme i potrebe skupine učenika s disleksijom i teškoćama čitanja.

U hodniku škole kao dio stalne postave izložen je plakat o disleksiji koji opisuje karakteristike, simptome i  uzroke disleksije te drugih povezanih teškoća (npr. disgrafija).

Za vrijeme trajanja same kampanje dodatno je izložen i plakat „I JA ŽELIM ČITATI“  koji na pristupačan način dodatno pojašnjava navedene ciljeve.  

                 

                                                        

Marijana Mlinarević, prof. def. logoped., mentor                  


Priloženi dokumenti:
Nacionalna_kampanja.doc (3.23 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Mlinarević   datum: 8. 2. 2017.

Upisi u srednju

Upisi u prvi razred

Brošura za roditelje
Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf
JELOVNIK


GOTIK


ERASMUS

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju